Algen in diesel

Algen in diesel? Het komt steeds vaker voor dat zowel schepen als dieselauto’s te maken krijgen met algen in de brandstoftank. Dit probleem wordt veroorzaakt door vocht dat zich in de tank vormt door condensatie. Het vocht komt voort uit de lucht en slaat neer in de tank als gevolg van temperatuurschommelingen. Zelfs tankwagens en grote schepen die brandstof vervoeren, kunnen hiermee te maken krijgen, vooral bij dieselbrandstof waarin vaak vocht aanwezig is.

De gevolgen van algen in diesel

In de brandstoftank van voertuigen en schepen kunnen zich bacteriën beginnen te vermenigvuldigen en voeden met de aanwezige brandstof. Dit resulteert in de vorming van een scheiding tussen het water waarin de bacteriën leven en de brandstof waaruit ze hun voeding halen. Helaas hebben deze micro-organismen ook de neiging om afvalstoffen uit te scheiden, wat kan leiden tot verschillende problemen, zoals:

  • Vlokken en vuil in de brandstof
  • Verstopte brandstoffilters
  • Vervuilde of verstopte injectoren en verstuivers
  • Schade aan leidingen en brandstofpomp door corrosieve afscheiding
  • Roestvorming in de tank en leidingen

Preventie en oplossingen

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen en preventieve maatregelen beschikbaar om de groei van algen in de brandstoftank te voorkomen of te bestrijden.

Gebruik van additieven

Een effectieve manier om dit probleem aan te pakken, is het gebruik van additieven, zoals Speed Cleaner voor dieselmotoren. Dit additief is niet alleen bedoeld voor het reinigen van het brandstofsysteem, maar heeft ook andere voordelen, zoals het doden van de bacteriën in de tank en het mengen met water. Hierdoor kan het water worden verbrand en uit de tank verdwijnen, waardoor de groei van bacteriën wordt voorkomen.

Algenbestrijding

Naast het gebruik van additieven is het belangrijk om de algen in de tank actief te bestrijden en te verwijderen. Dit kan worden gedaan door het tanken van premium dieselbrandstof, zoals Shell V-Power Diesel of BP Ultimate Diesel, die minder vatbaar is voor de groei van algen. Daarnaast is het ook aan te raden om regelmatig het brandstoffilter te vervangen en het brandstofsysteem grondig te reinigen.

Preventieve maatregelen

Om algen in diesel te voorkomen, zijn er verschillende preventieve maatregelen die u kunt nemen. Ten eerste is het belangrijk om de brandstoftank volledig af te tanken voordat uw voertuig of schip voor langere tijd wordt gestald. Op deze manier wordt de kans op condensatie en de vorming van vocht in de tank geminimaliseerd. Daarnaast kunt u ook dieselconditioners toevoegen aan de brandstof, zoals Bardahl Dieselconditioner of Forté Advanced Diesel Fuel Conditioner, om de groei van algen te voorkomen.

Zelf reinigen van diesel

Als u zelf actief algen in diesel wilt bestrijden, kunt u gebruik maken van professionele apparatuur die speciaal is ontworpen om diesel schoon te houden. Njord Filtration is een innovatief bedrijf dat systemen heeft ontwikkeld om algen in diesel effectief te verwijderen en toekomstige groei te voorkomen. Hun geavanceerde apparatuur kan snel het probleem in kaart brengen en de diesel grondig reinigen, zodat algen geen kans meer hebben.

Algen in diesel kunnen leiden tot verschillende problemen, variërend van verstopte filters tot schade aan het brandstofsysteem. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om de groei van algen te voorkomen en de brandstof schoon te houden. Het gebruik van additieven, het tanken van premium dieselbrandstof en het nemen van preventieve maatregelen kunnen allemaal bijdragen aan het behoud van een optimale brandstofkwaliteit. Als u te maken krijgt met algen in diesel, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen, zoals Njord Filtration, om het probleem effectief aan te pakken.