Algen verwijderen uit zwembad

Algen verwijderen uit zwembad? Het hebben van een groen zwembad door algen kan een groot probleem zijn voor zwembadeigenaren en kan het zwemplezier flink bederven. Gelukkig zijn er verschillende methoden om algen te verwijderen en te voorkomen. In dit artikel bieden we een compleet stappenplan om algen uit het zwembad te verwijderen en het zwembadwater schoon en helder te houden. We zullen de belangrijkste stappen behandelen, van het controleren van de waterkwaliteit tot het gebruik van de juiste chemicaliën en onderhoudsmaatregelen. Laten we beginnen!

Stap 1: Controleer de waterkwaliteit

Voordat je begint met het verwijderen van algen en goede aanslag is het belangrijk om de waterkwaliteit van het zwembad te controleren. Dit kun je doen door de pH-waarde en de chloorwaarde te meten. Idealiter zou de pH-waarde tussen 7.2 en 7.6 pH moeten zijn, en de chloorwaarde ongeveer 1 mg/l of 1 ppm. Als de pH-waarde niet in orde is, kun je gebruikmaken van pH Plus of pH Min om deze aan te passen. Als de chloorwaarde te laag is, kun je chloorgranulaat toevoegen om het te verhogen. Bij een te hoge chloorwaarde kun je het zwembadrolluik open laten om de chloorwaarde te laten afnemen door de afbraak van UV-stralen van de zon.

Stap 2: Behandel de algen met chloorshock

Als de waterkwaliteit in orde is, maar je toch last hebt van algen in het groene aanslag in het zwembad, kan dit wijzen op een overstabilisatie van het zwembadwater. Dit kun je controleren door de alkaliniteit te meten. Idealiter zou de alkaliniteit tussen 100 en 150 ppm moeten liggen. Je kunt de alkaliniteit aanpassen met behulp van TAC + en TAC -.

Om de algen effectief te behandelen, is het belangrijk om een chloorshock uit te voeren. Een chloorshock is een hoge dosis chloor die de algen doodt en het zwembadwater schoonmaakt. Het is essentieel om de instructies op het etiket van het chloorproduct te volgen om de juiste hoeveelheid chloorshock toe te voegen. Overdosering van chloor kan schadelijk zijn, dus wees voorzichtig en volg de aanwijzingen nauwkeurig op.

Stap 3: Borstel het zwembad grondig

Na het uitvoeren van een chloorshock is het belangrijk om het zwembad grondig te borstelen. Algen hechten zich vaak aan de wanden, de trap en andere hoekjes van het zwembad. Door stevig te borstelen, kun je zoveel mogelijk algen verwijderen en de algenbloei sneller doden en oplossen. Zorg ervoor dat je een borstel gebruikt die geschikt is voor het type zwembad dat je hebt. Een stalen borstel werkt goed op beton, terwijl een nylon borstel beter geschikt is voor een zwembad van vinyl.

Stap 4: Regelmatig filteren

Om de algen uit het zwembad te verwijderen en het water schoon te houden, is het essentieel om het zwembadwater continu te filteren. Zorg ervoor dat de filter 24 uur per dag draait en maak optimaal gebruik van de filter om vuil uit het water te verwijderen. Door regelmatig backwash te doen, kun je de filter schoon houden en de efficiëntie ervan verbeteren.

Stap 5: Voeg vlokken toe voor heldere resultaten

Als het zwembadwater troebel blijft, zelfs na het uitvoeren van een chloorshock en het grondig borstelen van het zwembad, kun je vlokken toevoegen om heldere resultaten te krijgen. Een product zoals Bayrol Super Quickflock kan effectief zijn bij het verwijderen van fijne deeltjes en het verbeteren van de helderheid van het water. Volg de instructies op het etiket van het product om de juiste hoeveelheid vlokken toe te voegen en het water te filteren totdat het helder is.

Stap 6: Voorkom terugkerende algen

Om te voorkomen dat algen terugkomen in het zwembad, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren en de waterkwaliteit in balans te houden. Hier zijn enkele belangrijke maatregelen die je kunt nemen:

  1. Test regelmatig de waterkwaliteit met behulp van een zwembadtester en pas indien nodig de pH-waarde, chloorwaarde en alkaliniteit aan.
  2. Gebruik een UV-C lamp in de techniekinstallatie van het zwembad om virussen en bacteriën te doden die andere desinfectiemiddelen mogelijk niet kunnen doden.
  3. Dek het zwembad af met een lichtdichte afdekking wanneer het niet in gebruik is om de invloed van zonnestralen te beperken en de groei van algen te verminderen.
  4. Voeg regelmatig chloorshock toe om eventuele algen te doden en het zwembadwater schoon te houden.

Door deze maatregelen regelmatig uit te voeren, kun je de vorming van algen in het zwembad voorkomen en genieten van schoon en helder zwembadwater.

Stap 7: Onderhoud van het zwembad

Naast het voorkomen van algen is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om het zwembad in optimale conditie te houden. Enkele belangrijke onderhoudstaken zijn:

  1. Het schoonmaken van de skimmer en de filter om vuil en bladeren te verwijderen.
  2. Het controleren en aanpassen van de waterbalans, inclusief de pH-waarde, chloorwaarde en alkaliniteit.
  3. Het regelmatig stofzuigen van de bodem en de wanden van het zwembad om vuil en algen te verwijderen.
  4. Het controleren en onderhouden van de zwembadpomp en filter om een goede werking te garanderen.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je problemen zoals algenvorming voorkomen en het zwembadwater schoon en helder houden.

Stap 8: Professionele hulp inschakelen

Als de algenproblemen aanhouden ondanks alle inspanningen en maatregelen die je hebt genomen, kan het raadzaam zijn om professionele hulp in te schakelen. Een professionele zwembadonderhoudsdienst kan de situatie beoordelen, geavanceerde technieken toepassen en advies geven om het probleem op te lossen.

Algen in het zwembad kunnen een vervelend probleem zijn, maar met het juiste stappenplan en regelmatig onderhoud kun je ze effectief verwijderen en voorkomen. Door de waterkwaliteit te controleren, een chloorshock uit te voeren, het zwembad grondig te borstelen, regelmatig te filteren en vlokken toe te voegen, kun je algen effectief bestrijden. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren en professionele hulp in te schakelen indien nodig. Met deze maatregelen kun je genieten van schoon en helder zwembadwater en ongestoord zwemplezier hebben.