Groene aanslag op schutting verwijderen

Groene aanslag op schutting verwijderen? Het schoonmaken van een schutting is een klus die regelmatig terugkomt.

Groene aanslag op je schutting verwijderen: tips en producten

Vooral groene aanslag op schuttingen kan een doorn in het oog zijn. In dit artikel geven we je handige tips en laten we zien welke producten je kunt gebruiken om groene aanslag op je schutting effectief te verwijderen.

Wat is groene aanslag?

Groene aanslag verwijderen is een veelvoorkomende klus en met name een probleem op houten schuttingen. Het zijn mossen en algen die zich tijdens de winterperiode nestelen op de schutting. Deze aanslag ontstaat voornamelijk op plekken waar weinig zonlicht komt, zoals noordelijk of westelijk gerichte oppervlakken en plekken die beschut worden door bomen of struiken. Groene aanslag kan je schutting er onverzorgd uit laten zien en daarom is het belangrijk om het regelmatig te verwijderen.

De juiste aanpak

Het schoonmaken van groene aanslag op je schutting begint met de juiste aanpak. Er zijn verschillende methoden en producten die je kunt gebruiken om de aanslag effectief te verwijderen. Hieronder bespreken we enkele opties:

1. Beits of olie

Een preventieve maatregel om groene aanslag te voorkomen is het beschermen van het hout met beits of olie. Deze producten bieden bescherming tegen weersinvloeden en kunnen de groei van algen tegengaan. Het is belangrijk om bij het gebruik van beits of olie altijd een klein onopvallend stukje van de schutting te testen voordat je de hele schutting behandelt.

2. Groene aanslagreiniger

Een effectieve manier om groene aanslag te verwijderen is het gebruik van een groene aanslagreiniger, zoals de WS Green Clean. Dit product is zeer gebruiksvriendelijk en kan worden ingezet op verschillende oppervlakken, waaronder beton, cement, natuursteen en hout. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

3. Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Naast speciale reinigingsproducten kun je ook natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruiken om groene aanslag te verwijderen. Groene zeep en soda zijn twee voorbeelden van milieuvriendelijke opties. Deze middelen zijn niet schadelijk en kunnen eventueel gecombineerd worden. Houd er wel rekening mee dat natuurlijke schoonmaakmiddelen mogelijk vaker gebruikt moeten worden voordat het gewenste resultaat bereikt is.

4. Hogedrukreiniger, azijn en bleek

Hoewel een hogedrukreiniger een snelle oplossing lijkt om groene aanslag te verwijderen, is dit op langere termijn niet de beste keuze. Het gebruik van een hogedrukreiniger kan het hout beschadigen en de algen kunnen sneller terugkomen.

Azijn kan effectief zijn bij het verwijderen van groene aanslag, maar het zuur kan het hout beschadigen en leiden tot vlekken en verkleuringen. Daarom is het niet aan te raden om azijn te gebruiken op houten schuttingen.

Bleek kan ook het hout beschadigen en is schadelijker voor planten en dieren. Het gebruik van bleek buiten wordt daarom afgeraden.

Tips voor het verwijderen van groene aanslag

Bij het verwijderen van groene aanslag is het belangrijk om rekening te houden met enkele punten:

  • Zorg ervoor dat het minimaal 10 graden Celsius is buiten.
  • Kies een moment waarop het al minstens 2 dagen droog is.
  • Zorg ervoor dat de zon schijnt, omdat zonlicht de groei van algen kan tegengaan.

Producten voor het schoonmaken van groene aanslag

Er zijn verschillende producten op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor het schoonmaken en verwijderen van groene aanslag op schuttingen. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

Product Eigenschappen
Verfijn Groene Aanslag Verwijderaar Gebruiksvriendelijk en duurzaam
ProGold Algvrij Algendoder Bestrijdt sporen van algen en is PH-neutraal
Vista Viamond 704 Biologisch afbreekbaar
Owachem Owatrol Net-Trol Reinigt en ontgrijst vergrijsd hout
CetaBever Tuinmeubelreiniger 2in1 Reinigt en beschermt tuinmeubelen

Het verwijderen van groene aanslag op je schutting is belangrijk om je tuin er verzorgd uit te laten zien. Met de juiste aanpak en producten kun je effectief afrekenen met groene aanslag. Kies voor preventieve maatregelen, zoals het behandelen van het hout met beits of olie, en maak gebruik van groene aanslagreinigers en natuurlijke schoonmaakmiddelen. Let wel op de specifieke eigenschappen van elk product en test altijd eerst een klein stukje van de schutting voordat je de hele schutting behandelt. Met deze tips en producten kun je genieten van een schone en groene-aanslagvrije schutting.